verzamelaars kabinet.nl

De geschiedenis in uw handen

 – Lei plankje circa

65.00

Afdeling : Decoratief –  Bijzonderheid : Kan eerder gedateerd worden deze echte leiplank. Het is een dik lei steen – met leer aan de zijkant waar de griffel / stylus had gemoeten – de grote is 28 x 35 cm incl hout – Erg zwaar ( dus geen hema lei steen )-

Een lei is een schrijfplank van leisteen.

Lei of leisteen is een donkergrijs gesteente dat in dunne bladen voorkomt. Bladen zijn dunne stukken steen waar bijvoorbeeld dakpannen van worden gemaakt. Lei bestaat uit zeer fijn korrelig gesteente van voornamelijk kwarts, mica en toermalijn. Er zijn drie bekende manieren waarop leisteen wordt gebruikt: daklei, griffellei en schrijflei.

Op een plaat leisteen kan men schrijven door er op te krassen met een schrijfstift, griffel genaamd. Een lei kan heel gemakkelijk worden schoongewist, waarna de schrijfplank opnieuw gebruikt kan worden. Hierop duidt het gezegde “Met een schone lei beginnen”.

Leisteen bestaat uit dunne laagjes, waar een olieachtige vloeistof in zit. Als men op de lei krast dan laat dit een zichtbare grijze kras achter. Vandaar dat men tot ver in de twintigste eeuw onder andere op scholen deze steen nog gebruikte om op te schrijven.

Voordat op een leisteen geschreven kan worden, moet de leisteen gesplitst worden. Het splitsen kan langs de graan, met andere woorden, de horizontale lengte van de steen. Door het splitsen verkrijgt men deze platen steen. …

Op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Afdeling – Decoratief –   Titel :Lei plankje circa 1800

Auteur :   Illustrator :   Uitgever :
Gebonden : – Jaar van uitgifte : 1800 – 1850 Druk:

Staat van arikel : Zeer Goed   – Taal :  – Planknummer:  1652  ISBN :

VERZAMELAARSKABINET 
Zeglis 8
1813 SG Alkmaar
Mobiel : 06 114 165 97 

Voor afspraken of vragen over dit of andere items kunt u een mail sturen of  even app

Onze conditie beschrijving

Wij doen ons best de item’s zo accuraat en eerlijk mogelijk te beschrijven en hebben daar de volgende
criteria’s voor gevonden

+ nieuw staat = NIEUW
– Zeer goed – U ziet dat het gebruikt is maar verders als nieuw
– Goed – Enkele gebruikers sporen die zijn beschreven
– Redelijk = Goed gebruikt maar bruikbaar